Руският президент Владимир Путин е провел разговор по телефона с френския

...
Руският президент Владимир Путин е провел разговор по телефона с френския
Коментари Харесай

Путин настоя пред Макрон: Русия иска от НАТО отговор по същество

Руският президент Владимир Путин е провел диалог по телефона с френския си сътрудник Емануел Макрон по негова самодейност.

Разговорът е бил продължение на обсъжданото в неотдавнашната аудиенция на президента Макрон в Москва и част от регулярните телефонни контакти за продан на отзиви по обстановката към Украйна, оповестява организация Новости. Държавната организация показва и че диалогът е част от постигането на дългосрочни юридически гаранции за сигурност на Руската федерация.

Страните са изразили угриженост от рязкото утежняване на обстановката в Донбас, като Путин е отбелязал, че повода за обострянето са провокации от страна на украинските сили за сигурност. Според съветския президент властите в Киев единствено имитират преговорен процес и настойчиво отхвърлят да извършват споразуменията от Минск.

Освен това е очебийно, че Киев е подбуден към военно решение на казуса с Донбас от западните страни и НАТО, които помпат увереността на Украйна с съвременни оръжия и муниции.

Освен това Путин е повторил нуждата Съединени американски щати и техните сътрудници от НАТО да възприемат съществено настояванията на Русия за гаранции за сигурност и да отговорят на тях съответно и всъщност.

Веднага след диалога с Владимир Путин, Емануел Макрон е провел и половинчасов диалог с украинския си сътрудник Володимир Зеленски, който го е уверил, че Украйна няма да дава отговор на никакви провокации по линията на прикосновение в Донбас. Самият Макрон показва подготвеност за нови стъпки в името на стабилността и мира и не изключва нови дипломатически задачи.

Припомняме, че единствено преди 10 дни френският президент Емануел Макрон бе на посещаване и в Украйна, и в Русия, където организира над 5-часови диалози с Владимир Путин. 

Струпването на съветски войски в непосредственост до украинската граница породиха съмнения у Запада, че Москва възнамерява нахлуване против Украйна. Въпреки че Москва отхвърля да има подобен проект, тя се възползва от обстановката, с цел да сложи настояванията си за гаранции в областта на сигурността от страна на Запада, които включват преустановяване на възможното разширение на НАТО на изток и налагането на публично несъгласие върху опцията Украйна да се причисли към Алианса. 

Според Русия НАТО търси предлог да разположи повече военни сили и техника наоколо до съветската граница. Руският външен министър Сергей Лавров твърди, че Западът е отприщил тази нервност, с цел да прикрие саботажа от страна на Украйна на Минските съглашения, които поставят основите за политическо разрешаване на въоръжения спор в Донбас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР